Kasa czy drukarka fiskalna w gastronomii?

Obecnie prowadzenie restauracji, baru czy też innej działalności gastronomicznej wymaga posiadania kasy fiskalnej. Jednak jej zakup powinien być dobrze przemyślany, ponieważ odpowiednio dobrana kasa fiskalna dla gastronomii to inwestycja na długie lata. Dlatego warto postawić zarówno na jakość, jak i wygodę.


Urządzenie, na które się zdecydujemy, powinno być solidne i funkcjonalne. Wybór jest dosyć spory i możemy zdecydować się na kasę fiskalną albo na drukarkę fiskalną. Wybór powinien opierać się na potrzebach i oczekiwaniach właściciela konkretnej branży gastronomicznej. Chociaż oba urządzenia służą praktycznie do tego samego, to ich działanie jest już inne.

 

Kasa fiskalna dla gastronomii

Zaletą kasy fiskalnej jest to, że może ona pracować autonomicznie bez konieczności podłączenia jej do komputera czy też laptopa. Dzięki temu prowadzenie sprzedaży staje się poręczne, ponieważ kasa posiada wszystko to, co jest niezbędne do samodzielnego działania. Można ją ustawić na ladzie czy też stanowisku kasowym. Wyposażona jest w przejrzysty wyświetlacz, wygodną klawiaturę i sprawdzony mechanizm drukujący na rolkę paragonu.

Kasy fiskalne posiadają najróżniejsze gabaryty, rozmaite funkcje oraz wersje. Najlepiej wybrać się do autoryzowanego serwisu, gdzie po przedstawieniu naszych wymagań, fachowcy zaprezentują nam najlepsze dla nas rozwiązania. Kasa fiskalna dostępna jest w wersji mobilnej, wyposażonej w akumulator, więc sprawdzi się w miejscach, gdzie czasami dochodzi do przerw w dostawie prądu. Polecane są sezonowym lokalom gastronomicznym oraz małym barom, gdzie liczy się każda sprzedaż.

 

A może drukarka fiskalna?

Drukarka fiskalna jest urządzeniem, które pracuje za pośrednictwem specjalnego programu sprzedażowego, który został zainstalowany na komputerze. Wymaga to więc podłączenia jej do laptopa czy też komputera. Dużą zaletą drukarek fiskalnych jest to, że posiadają one znacznie więcej zaawansowanych funkcji oraz opcje komunikacyjne czy też możliwość wyboru wydruku niefiskalnego. Sprawdzi się w większych lokalach gastronomicznych, barach, restauracjach, gdzie kluczową kwestią jest szybkość i płynność sprzedaży. Specjalny program do lokalu gastronomicznego pozwoli na szybki dostęp do danych o już zrealizowanych transakcjach, aktualnych cenach oraz oferowanych produktach.