Usługi gastronomiczne a kasa fiskalna 2015 – termin instalacji

Nowe rozporządzenie w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących wejdzie w życie 1 stycznia 2015 roku. Znamy już projekt tego aktu prawnego – zgodnie z nim w katalogu czynności, do których nie mają zastosowania żadne zwolnienia z kas, znalazły się usługi gastronomiczne. Podatnicy prowadzący bary, fast-foody czy inne punkty gastronomiczne – także sezonowe – którzy do końca 2014 r. nie stracą prawa do zwolnienia z kas fiskalnych ze względu na obroty nieprzekraczające 20.000 zł rocznie, stracą to prawo 31 grudnia 2014 r.

Ustawodawca daje podatnikom świadczącym usługi gastronomiczne 2 miesiące na wprowadzenie kasy fiskalnej. Oznacza to, iż najpóźniej 1 marca 2015 r. kasa w restauracji, barze czy innym lokalu gastronomicznym musi być już zafiskalizowana i gotowa do ewidencjonowania sprzedaży. Nie będzie wyjątku od tej reguły: Każdy podatnik świadczący usługi gastronomiczne będzie musiał mieć kasę fiskalną, niezależnie od wysokości obrotu, ilości świadczonych usług itp.

Dotrzymanie terminu instalacji kasy fiskalnej (1 marca 2015 r.) jest bardzo ważne nie tylko ze względu na ewentualne kary w razie kontroli skarbowej. Właściciel lokalu gastronomicznego, który rozpoczyna pracę ze swoją pierwszą kasą fiskalną, ma prawo do skorzystania z ulgi nawet do 700 zł za każde urządzenie zgłoszone przy rozpoczęciu ewidencjonowania. Jednak jednym z warunków dokonania takiego odliczenia jest rozpoczęcie ewidencjonowania w terminie. Nawet jednodniowe spóźnienie z wprowadzeniem kasy w działalności skutkuje bezpowrotną utratą prawa do ulgi. Warto więc odpowiednio wcześniej znaleźć urządzenie odpowiadające potrzebom danej gastronomii, tak aby na czas dopełnić wszelkich formalności.

 

Ale uwaga! Choć masz czas do końca lutego, nie kupuj kasy fiskalnej do gastronomii na ostatnią chwilę. Tak właśnie zrobiło wielu podatników, którzy utracili prawo do zwolnienia w roku 2013. W rezultacie salony sprzedaży urządzeń fiskalnych przeżyły takie oblężenie, że zabrakło najtańszych i najprostszych kas (czyli takich, które trafiały w potrzeby tamtych firm). W sklepach pozostały tylko drogie urządzenia z najwyższej półki – kasy fiskalne systemowe i drukarki fiskalne w cenie od 2.000 zł wzwyż. Takie drogie urządzenia sprawdzają się w supermarketach, a nie w małych punktach gastronomicznych. Nie wiadomo, czy w 2015 r. kasy fiskalne kupi tak wiele osób jak wtedy, jednak należy przygotować się na taką okoliczność.

Naszym zdaniem najlepiej rozejrzeć się za odpowiednią kasą fiskalną jeszcze w styczniu 2015 r. Dzięki na spokojnie będzie można poznać parametry różnych modeli, porównać ich funkcje i wybrać taką kasę fiskalną, która najlepiej trafi w potrzeby baru, fast-foodu czy innego punktu gastronomicznego. Poza tym gdy kupimy urządzenie wcześniej będziemy mieli czas na skorzystanie ze szkolenia z jego obsługi oraz przetestowanie możliwości kasy w trybie szkoleniowym – zanim jeszcze zostanie zafiskalizowana i zacznie rejestrować każda sprzedaż w pamięci.