Oprogramowanie dla gastronomii

Zastanawiasz się, co zrobić, aby Twój lokal gastronomiczny przynosił większe zyski? Wiesz, jak ważna jest wysoka jakość obsługi klienta, ale nie zawsze udaje Ci się tak skoordynować prace, aby wszystko odbyło się na najwyższym poziomie? Rozwiązaniem wielu problemów okazuje się odpowiednio dobrane oprogramowanie dla gastronomii. Nie ma znaczenia, czy prowadzisz dużą restaurację, czy mały fast-food z zapiekankami. Program do gastronomii to taki Twój nowy pracownik – wydajny, szybki i doskonale zorganizowany. Pracownik, który nigdy się nie myli.

 

Wielu właścicieli lokali gastronomicznych nie docenia wartości odpowiedniego oprogramowania. Często tłumaczą sobie, iż mają zbyt małą działalność na taką inwestycję, lub że bez problemu radzą sobie samodzielnie z zarządzaniem lokalem.

Zacznijmy od tego, że inwestycja w oprogramowanie dla gastronomii błyskawicznie się zwraca. To prawda, iż nie samym programem żyje lokal: Potrzebny jest także ekran dotykowy, komputer, a także funkcjonalna kasa fiskalna lub drukarka fiskalna. Ale pamiętajmy, że tak naprawdę kasy fiskalne i tak będą musiały znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym od 2015 roku. Inne urządzenia tylko wpływają na zwiększenie zysków firmy – na przykład terminale płatnicze, które przyciągają licznych klientów mających zwyczaj płacić wyłącznie kartą.

Ale wróćmy do kwestii błyskawicznego zwrotu z inwestycji na program do gastronomii. Po pierwsze: Sprawne zarządzanie barem, restauracją czy pizzerią to o wiele sprawniejsza obsługa klienta. A jak wiadomo klient dobrze obsłużony to klient zadowolony, który wraca do lokalu i jeszcze poleca go innym. Po drugie: Zautomatyzowanie wielu procesów w lokalu pozwala na redukcję czasu pracy pracowników. Może obecnie zatrudniasz ich trzech, a przy zastosowaniu odpowiedniego programu w zupełności wystarczyłoby dwóch?

Prześledźmy teraz, w jakich aspektach prowadzenia lokalu gastronomicznego odpowiednio dobrany program poprawia jakość obsługi klienta, oszczędza czas pracowników i pozwala na efektywniejsze zarządzanie przedsiębiorstwem.

 

Program dla gastronomii a komunikacja w lokalu

Co jest kluczem do poprawienia jakości obsługi klienta w lokalu gastronomicznym? Kluczy jest kilka, jednak wszystko zaczyna się od komunikacji. Aby danie wykonane zostało szybko, dobrze i zgodnie z oczekiwaniami klienta, w lokalu gastronomicznym musi istnieć doskonała komunikacja między działem przyjmowania zamówień a kuchnią.

Czy Twoi kelnerzy zapisują zamówienia klientów na karteczkach? Czy zdarza się, iż w pośpiechu źle zapiszą nazwę dania, zapomną czegoś zapisać lub zgubią karteczkę wśród wielu innych zamówień? Czy kucharz zawsze prawidłowo odczytuje zapisane na karteczkach informacje? A może zdarza mu się źle odczytać niewyraźne pismo lub zgubić karteczkę? A jeśli klient po złożeniu zamówienia ma jeszcze jakieś dodatkowe życzenia (np. stek mocniej wysmażony) czy zawsze ta informacja dociera do kucharza? Czy kucharz nigdy o niej nie zapomina?

Te pytania nie mają na celu wykazać, że Twój lokal źle funkcjonuje. Mają one na celu pokazać, jak wiele nawet potencjalnych błędów wyeliminuje zastosowanie odpowiedniego programu dla gastronomii. Klient lokalu gastronomicznego to klient bardzo wrażliwy. Wystarczy jeden błąd, aby zrazić go do baru czy restauracji. Taki klient nigdy już nie wróci do lokalu, nigdy też nie poleci go innym. Pizzeria, bar czy restauracja to co innego niż sklepik na rogu czy osiedlowy supermarket, do którego klienci i tak chodzą, mimo iż nie raz np. zostali niemile potraktowani przez sprzedawcę lub natknęli się na nieświeże pieczywo. Klient lokalu gastronomicznego ma o wiele większe wymagania, a każdy błąd pracowników lokalu może takiego klienta na zawsze zniechęcić.

 

Dlatego właśnie potrzebny jest program dla gastronomii. System błyskawicznie przesyła informacje z działu zamówień na kuchnię. Kucharz szybciej rozpoczyna pracę nad daniem, klient szybciej je otrzymuje. Jakiekolwiek inne informacje zostają natychmiast przesłane do kuchni. Bez błędów, bez przekręcania nazw, bez zapominania. Klient dostaje takie danie, jakie zamówił, w najkrótszym jak to możliwe czasie. Wychodzi z lokalu zadowolony, poleca lokal znajomym. Dla Twojego lokalu gastronomicznego to realny zysk ze sprzedaży. To także redukcja czasu pracy kelnerów i kucharzy. Nie chodzi o to, aby ich od razu zwalniać. W czasie, który teraz poświęcają np. na podróże do kuchni i z powrotem, będą mogli zebrać więcej zamówień lub np. podejść do stolika i zapytać, czy klientowi smakuje danie. Koło coraz lepszej obsługi klienta napędza się w ten sposób, a tym samym napędza się koło Twojego coraz większego zysku.

 

Kasy fiskalne Posnet w komunikacji z programem do gastronomii

Czy kasa fiskalna może mieć wpływ na jakość obsługi klienta w lokalu gastronomicznym? Czy ma znaczenie, jak wygląda i jakie ma parametry techniczne? Wbrew pozorom znaczenie jest ogromne. Oczywiście w grę wchodzą kwestie wizerunkowe: Nowoczesna, elegancka kasa fiskalna, taka jak np. kasy Posnet czy Elzab, buduje renomę lokalu. Obecnie kasy fiskalne Posnet oraz kasy do gastronomii innych producentów nie są już takie jak kiedyś: Nie są to toporne, bylejakie urządzenia z wielkimi klawiszami. Dzisiejsze kasy fiskalne zarówno wyglądem, jak i wielkością, kształtem oraz funkcjonalnością dostosowane są do potrzeb różnych lokali gastronomicznych.

Na przykład w małym barze, pizzerii, a nawet niewielkiej kawiarni sprawdzi się kasa fiskalna Posnet Mobile HS EJ. To najmniejsze urządzenie na rynku zmieści się na każdej ladzie. Z powodzeniem może być noszona w kieszeni kelnera – w takiej sytuacji drukuje on paragon bezpośrednio przy kliencie. Kasa Posnet Mobile HS EJ to wysokie parametry techniczne zamknięte w niewielkiej obudowie. Szybki mechanizm drukujący przyspiesza cały proces, a długa – aż 40-znakowa nazwa towaru lub usługi pozwala na zaprogramowanie nazw dokładnych, które budzą zaufanie klientów.

W większych lokalach gastronomicznych świetnie sprawują się kasy fiskalne Posnet Bingo HS EJ oraz ich młodsze siostry: Posnet Bingo XL. Jednak wielu przedsiębiorców, którzy w swoim lokalu stosują oprogramowanie dla gastronomii, decyduje się na zakup drukarki fiskalnej. Co nimi kieruje? Przede wszystkim możliwość pełnej obsługi urządzenia fiskalnego za pośrednictwem tej aplikacji. Przedsiębiorcy daje to ogromną wiedzę na temat funkcjonowania lokalu. Dzięki temu może on zaplanować różne strategie marketingowe i promocyjne, zoptymalizować dostawy, a także dodać lub usunąć z menu pewne pozycje.

Jeśli chodzi o kasy fiskalne, Warszawa ma naprawdę sporą ofertę. To samo dotyczy drukarek fiskalnych. Niektórzy decydują się na zakup urządzeń najtańszych, bez elektronicznej kopii paragonu. Jeśli jednak zależy Ci na wysokiej jakości obsłudze klienta w Twoim lokalu gastronomicznym, nie decyduj się na kasę za 700 zł. Funkcjonalność i parametry techniczne są ważniejsze niż cena. Tanie kasy fiskalne w gastronomii potrafią się zepsuć lub zawiesić, a to wydłuża czas obsługi klienta, stresuje pracowników, a w niektórych przypadkach nawet uniemożliwia prowadzenie sprzedaży! Niestety, takich kas fiskalnych Warszawa ma całkiem sporo – nie daj się na nie nabrać. Wielu przedsiębiorców prowadzących lokale gastronomiczne przekonało się, że najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z porady doświadczonego serwisanta, który dopasuje urządzenie do potrzeb danego baru, restauracji, pizzerii, kawiarni itp.

Program do gastronomii współpracuje z innymi urządzeniami

Jako właściciel dobrze prosperującego lokalu gastronomicznego nie zapomnij o terminalu płatniczym. Zdobędziesz dzięki temu rzeszę klientów preferujących płatność kartą. Tacy klienci wydają więcej i zapamiętują, gdzie mogą zapłacić kartą, a gdzie nie. Terminal płatniczy w ich przypadku jest punktem decydującym, czy zjedzą w Twoim lokalu, czy nie.

Uwierz – nie będzie im się chciało iść do bankomatu, nawet jeśli jest tuż za rogiem.

 

Odpowiedni dobrane oprogramowanie dla gastronomii współpracuje z kasami fiskalnymi, terminalami płatniczymi, wagami kalkulacyjnymi, a także innymi urządzeniami bardzo ważnymi w lokalu: Drukarką zamówień, drukarką paragonową, systemami przywoływawczymi oraz wieloma innymi.

 

Programami najczęściej wybieranymi przez właścicieli lokali gastronomicznych są:

  • Gastro marki Softech
  • Bistro marki Symplex
  • PC-Gastronom marki Insoft

 

Skonsultuj się ze specjalistą, który pomoże Ci dobrać odpowiednie oprogramowanie do specyfiki Twojego lokalu. Podobnie jak z kasami fiskalnymi, jeśli chodzi o programy dla gastronomii Warszawa ma sporą ofertę, ale nie warto kupować pierwszej lepszej aplikacji. Oprogramowanie ma przynosić realny zysk Twojej firmie, dlatego wybierz je z głową!